...WELCOME TO Chef issor BLOGspot.com

Search This Blog

Friday, January 15, 2010

Selera Kamek

...Iban tradition food...


Makanan tradisi orang sarawak sik ngira pa bangsa janji orang sarawak gerenti cdak ya tauk molah tok, Manok pansuh lebih dikaitkan makanan orang suku iban..mun orang s'wak sik tauk pa manok pansoh or geney molah ya, nya bukan orang s'wak... Manok pansoh tok is very famaous in sarawak because of makanan dmasak dalam buluh. sik kira manok ja, ikan, nasi , pa2 sayur or Ba.. pun boleh dmasak dalam buluh. keistimewaan mandok dalam buluh ianya bau makanannya wangi & sik isi  liat terutamanya manok kampung or binatang utan... originally mandok pansuh tok kmkorg pakei "Daun Bungkang" sak bau nya wangi gk, sometime da juak org makei daun empasak or daun ubi tapi daun empasak dipakei penutup nya kelak.sometime ada juak orang ngkah bunga kantan pakei gulai nya ngan manok sak wangi but orang lain juak cara nya....  Melalui research ku lamak tok, kebanyak tourist dari cney2 tempat nok datang s'wak akan ngencari menu tok because mun dengar nama swak grenti akan dikaitkan ngan masakan dalam buluh  or umai (Raw fish) &sejak ku berkecimpung dalam dunia culinary tok, sikda sorang pun chef di s'wak tok promote makanan s'wak. so nektok ku mok mbak makanan s'wak tok berkongsi ngan suma orang sak makanan s'wak tok dapat masuk dalam carta recipe or menu dalam arena culinary...mun torang da masa torang boleh check2 di internet or cney2 kedei buku, gerenti torang sik dapat jumpa pun because semua chef di s'wak ctok gago mok promote menu orang lain cth; japanese la, western la, italian la , french la or bla bla bla....





Selain dari manok pansoh tok; umai , ikan tunuk & laksa s'wak juak makanan famous di sarawak tapi cita pasal umai, ikan tunuk, laksa s'wak akan kongsikan bersama pada masa akan datang or next post...
Time2 ari gawai or xmas, majority suma org da menu manok pansoh trutamanya aku lah... setiap kali cuti balit kampung gerenti aku da molah menu tok sik kira manok ke, ikan ke, or Ba.. something syok juak molah barang tok, kadang2 mun ari2 makei kuali leh boring juak... aku syor ngan torang pa pansoh paling sedap dipolah; manok kampong, ikan keli, ikan baong, upak nyiur & tumbuk ngam sekali dipolah pansoh...








Cara masak pansoh tok kadang2 sik senang pa kita nangga, mun sik dijaga ngan teliti, buluh torang klak leh angus itam or bocor kat dbah bcoz of api nok besar...Mun aku lah, aku leh manduk pansoh tok dlm 15 minit ja ngan api nok besar &sik angus or bocor, perfect skali...bukan pdah diri terer lah tapi dah biasa glak molah  barang tok & tauk dah cara mandok ngan cepat....setiap kali gawai or xmas conform aku dsuruh mak ku jadi org ompuan masak kat dapur, bukan rasa diri masak nyaman la tapi masakan mak lebih lagi nyaman walaupun nektok dah begelar jadi chef...gney2 kita chef tok pandei masak, masakan mak juak di cari & lebih gk nyaman dari kita pun...Kenak kita pun mak or nenek kita sik jadi CHEF ????
Sometime juak ada ku polah menu tok di tempat ku keja mun time ada VVIP (Sarawakian Nite/ Bazaar Nite). selalu ku ngajar n negur bala dak staffs ku gney mok mansoh dengan bagus sak sik angus...da juak ku madah ngan staffs ku mun sik pandei mansoh iboh dolok bebini or bebini ngan orang iban kdak staff ku sorang, nya bangsa orang ulu then gerek nya orang iban. aku madah ngan nya, mun nya pun pansoh agik angus or bocor, boh dolok balit ngan ompuan jumpa mentua takut mentua reject...yalah, sometime kita kena blajar pa2 benda dalam dunia tok sebagai ilmu diri pun.Kdak aku, aku paling suka explore suma barang orang lain dari segi culture, adat, makanan or pa2 ja...




Tok rupa manok pansoh kita mun dah masak, nya da warna putih campur kuning ckit n ejo ckit... kadang da juak ku nangga orang pun pansoh tang warna kuning ja. mok tauk knak? kadang2 orang tok ada ngkah kunyit. mun d ngkah kunyit bukan ori gk nya, bukan mok keritik menu orang tapi ori pansoh sik di ngkah kunyit tapi lain org lain cara taste nya mok di rasa...sometime da juak ku gi ngabang umah orang dolok nya pun pansoh tang warna putih ja n nampak glak pucat, tapi aku sik tauk gney ndak nya molah nya pun pansoh ya maybe simple ja or segaut...kadang2 da juak staff ku molah pansoh tok sampei kuning glak or putih pucat, that why ku selalu negur cdak pabila prepare menu tradition tok mesti polah menar2 n ori sak tourist tauk camnei rasanya n rupanya gney...Pernah ku skali meet n greet German n UK tourist, nya pdah pansoh manok kita orang sarawak tok is the best dishes in the world but sikda orang mempopulariti nya cuma untuk tourist nok datang sarawak ja tauk pa ya MANOK PANSOH.





Recipe Manok Pansoh

Manok kampong
Buluh
Daun bungkang
Daun empasak@ daun ubi (pakei nutup)
Halia tutok
Serei tutok
Sedikit bawang merah tutok
Sedikit bawang putih tutok
Garam & MSG

Method:
Gaul suma bahan- bahan tadi dengan manok & peram semalamam mun dapat.
Lekak peram tek, masukan suma bahan- bahan ya dalam buluh then tutup pakei daun empasak.
Sedia utk dibakar..

Tips:
Mun time masukkan bahan bahannya tek ke dalam buluh, tinggal & biarkan nya pun air lebihan sak nya sik ngaco rasa benar nya pun air dari buluh...
Ada orang tua mdah ngan aku, ngkah masin masin ckit sak nyaman n pio nya pun pansoh...

Remark:
Knak aku sik ngkah nya pun measure kat aku pun recipes tek bcoz molah barang tok or menu mun mok nya nyaman, kita molah pakei naluri diri pun n masak sik da pakei recipes.. so selamat mencuba to you all...






Tok pabila di polah prensentation nya di otel or restaurant. boleh polah torang pun creativity gney mok presentation nya bila di hidang ngan guests. nektok banyak cara orang di otel present dak pun manok pansoh samada ngan buluh skali or ngkah dalam mangkuk ja. gambar tok di ambek ku di salah sebuah otel di sarawak which very creative and modern way...Thanks to the chef that had manok pansoh in your dishes.. support our sarawakian dishes...



Support our local cuisine or sarawakian dishes !!!

2 comments:

  1. hai chef rossie, i support sarawakian dishes too...you have great blog..keep it up....syabassss chef!!

    ReplyDelete
  2. how very true that traditional dishes should remain as true to it's original form.
    It's quite often that recipes are altered and the passed down versions are so altered that the original version seems to be forgotten.
    Kudos to you for maintaining the pucat chicken.
    I tried making this and maybe next time I should add in some daun bungkang(salam).

    ReplyDelete